LI PESE A QUI LI PESE, A GANDIA PARLEM “VALENCIÀ”


VICENTE GREGORI
 

LI PESE A QUI LI PESE, A GANDIA PARLEM “VALENCIÀ”

L’alcalde de la ciutat ha decidit que la nostra ciutat a de defensar i promocionar la llengua i la cultura catalana, passant-se “pel forro” l’Estatut  d’Autonomia de la Comunitat Valenciana on diu clarament a l’article sext que: “La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià”, a més de reafirmar que “l’idioma valencià és l’oficial a la Comunitat Valenciana”.

Amb actes com aquests l’Alcalde demostra el poc interès que sent per els nostres signes d’identitat, que a més de la llengua, també són l’Himne Regional i la Senyera. Per què avergonyir-se de la simbologia valenciana per antonomàsia?

Tinc un gran respecte per la llengua i la cultura catalana i de vegades admire com Catalunya defensa de manera ferma totes les seues senyes d’identitat. Però nosaltres, els valencians, tenim una llengua pròpia ( em dona igual que se li diga dialecte, idioma, llengua, etc., però el que queda clar és que es diu valencià i és diferent del català) que em de defensar i utilitzar, i primerament anomenar-la pel seu nom, valencià.

El senyor Orengo i el senyor Mut a l’any 2007 van acordar que Gandia devia presentar-se a la Fira de Francfort baix el paraigües de la Generalitat de Catalunya, defensant així la cultura catalana. Amb aquest acte no promociones els clàsics valencians, el que estàs fent és oferint-los a una llengua diferent per a que es quede amb ells, estàs venent-los.
Recentment, aquest dilluns dos de decembre de 2008, el govern de Gandia aprovava que la ciutat es sumava a la Xarxa de Ciutats Ramon Llull per a la promoció i difusió de la llengua i la cultura catalana.
Aleshores no es d’estranyar que els diputats socialistes a les Corts Generals aproven una esmena presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, la qual demana que als Pressupostos Generals del Estat es destinen 300.000€ per a la promoció de la llengua i cultura catalana  a la Comunitat Valenciana.

Zapatero, Orengo, Carod-Rovira i el Partit Socialista el que està fent és ofegar poc a poc la nostra llengua, símbol de distinció i que utilitzen vora de 5.000.000 de persones a la nostra Comunitat.

Diu l’Alcalde que amb aquesta incorporació a la Xarxa Ramon Llull beneficiarà a la nostra ciutat a l’any 2010 en el 500 Aniversari del naixement de Sant Francesc de Borja. La Família Valenciana més internacional de tots els temps, que de segur que aquest govern decidirà fer-la catalana en qualsevol moment.
Però, li pese a qui li pese, a Gandia parlem valencià.