Presentación del 'VI Festival de pilota valenciana a benefici del Poble Saharaui'

 

"Va de bo, cavallers

 

L’espectacle del Mundial s’ha acabat, i com moltes altres coses ja és història. Ja tenim/tenen un campió del món. Però el futbol és més que això: el futbol és cultura, una cultura globalitzadora que ens permet afirmar que, d’una punta a l’altra del nostre món -esfèric per cert- són coneguts els astres del futbol, Ronaldinho Gaúcho, Edson Arantes dos Santos "Pelé"... Ara bé, potser hi ha al món gent que no els coneix, que no sap què és el futbol. Són minories no dignes de ser tingudes en compte.

Gràcies al futbol, als mundials, tot el món pot saber on és Alemanya, més encara, on és Hannover; o que existeixen països com costa d’Ivori; o que Sèrbia- Montenegro ja no són un país. Gràcies al futbol podem saber tot això i moltes coses més.

La cultura és molt més que futbol (panem et circus). La cultura és tot un ventall d’expressions de la vida, del pensament, de les vivències... d’un poble. La cultura la podem trobar als llibres, sí, però també és al carrer, als horts, a la platja i a la muntanya. A les barraques i a les cases.

I, com no, als trinquets.

El nostre poble, com tots, té expressions culturals molt diverses i pròpies. La pilota (valenciana) n’és una de senyera. La pilota és l’expressió esportiva dels valencians. Tan arrelada que arriba a la mateixa expressió oral, a la llengua: així sabem que restar no és només sostreure, sinó, també, parar el colp del feridor, que no és qui fereix, sinó qui trau.

Però, la pilota també és una manifestació esportiva sensible amb les injustícies. La pilota és solidària. I, el 14 de juliol, al trinquet el Zurdo, veurem, gaudirem amb una expressió d’aquesta solidaritat. Al VI Festival de Pilota Valenciana a benefici del poble sahrauí, el món de la pilota: empresaris, jugadors, marxadors, cavallers... s’uniran per fer possible, una altra vegada més, que els xiquets sahrauís puguen tindre unes Vacances en Pau. I més en un any com aquest, que ha vist com, el mes de febrer passat, unes plogudes torrencials han destruït les cases, de fang, on viuen els refugiats sahrauís".

 

Salvador Pallarés Garí

ACAPS la Safor