L’Urbà, oportunitat perduda.


Avance la tesi: l’Urbà ha resultat, malauradament, pura tàctica electoral. Vicent Mascarell, el regidor responsable en la matèria, diu que l’Urbà és una aposta estratègica de Gandia. Des d’Esquerra Republicana diem que Gandia es mereixia –de veritat- un transport públic pensat estratègicament i no el que ens han fet.
 

L’Urbà, oportunitat perduda.

Diu Mascarell que és una data històrica per a Gandia, de repercussió social sense precedents, que ha tingut l’espenta decisiva i personal de l’alcalde, més la complicitat de les forces polítiques representades a l’Ajuntament. Per tant: tots són responsables del bunyol que ens han fet en el transport públic. L’alcalde, el primer. A més, diu que han intervingut persones anònimes (!) i professionals extraordinaris.

 

Estaria bé que diguera qui són. No per res, sinó perquè això de l’anonimat ja sabem com va i perquè així procuraríem que aquestos “grans” professionals no facturaren més a l’Ajuntament el seu desastrós treball. A veure si ens entenem: si és una aposta estratègica com és que no s’han mesurat els espais? Com és que no s’han adequat les mesures dels autobusos als llocs per on ha de passar i al públic potencial? Com és que no s’ha planificat el model de ciutat per on ha de transcórrer el trànsit i per on de cap manera hauria de passar? Com és que ara s’ha de recórrer a recursos humans i econòmics extraordinaris per fer possible el pas del bus? Els policies que s’hi dediquen exclusivament –viatgen amb el bus- deixen d’atendre altres tasques? Ja no cal fer aquella altra faena? Com és que, de sobte, ja no fan falta els perímetres extres de vorera -per seguretat- a la porta de certs col·legis?

 

Avingudes -com la de Beniopa- que, per fi, s’havien fet d’un únic sentit amb dos carrils, queden reduïdes a un sol carril per l’amplada del bus. L’estacionament en doble fila que, mentre arriba o no arriba la policia, permetia passar l’ample d’un cotxe, amb el bus el col·lapse està assegurat, i així un llarg etc. No oblidem que l’estrena va ser un dissabte i el PSOE ja cantava les glòries amb boca petita, perquè no podien amagar el “gran estudi estratègic” que s’havia fet. Mirem què passa un dia laboral i en hora punta.

 

Parla Mascarell d’un model de transport sostenible i ecològic. Només faltaria que al segle XXI, a punt d’entrar en el “Peak Oil”, no aplicàrem les innovacions en reducció de consum i d’emissions. Però home, no enganye: el transport urbà “ecològic i modern” hauria de ser d’emissió zero i el que vosté ha posat és un Euro 4 que senzillament genera menys emissions de CO2. A més, sostenible vol dir optimitzar: un cotxe amb una persona no és sostenible, amb 4 o 5 sí. Exactament igual els autobusos.

 

Per tant: microbusos elèctrics (més i amb més freqüència de pas que els actuals vehicles); el centre històric només per al transport públic i els veïns, tancat a la resta de trànsit; connexió prioritària Grau i platja, connexió amb els polígons industrials...

 

Per acabar -i perquè no ens acuse d’egoisme partidista- li direm que exercim el dret a l’opinió crítica i ho fem una vegada vistos els resultats. Ho fem perquè és la nostra obligació com a força política que vol el millor per a la seua ciutat. Li diem al regidor, que des d’Esquerra Republicana estem fent aportacions constructives del que hauria de ser el transport  públic. Escolte-les Mascarell, o millor, ja que diu que l’alcalde ha tingut un paper clau li ho diem a ell. Vol que fem un debat públic sobre això, senyor Orengo?

 

Vicent Terol i Calabuig

Candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Gandia